Fakta om Ålesund

view_byrampen_alesund_norway_2_1_63e86716-53b9-452e-8483-b049c22429de

Fiske- og kystbyen Ålesund har en flere hundre år gammel historie, og har siden den fikk bystatus på midten av 1800-tallet vært en viktig by på Vestlandet. Byen ligger i «øvre del» av Vestlandet, med Bergen og Trondheim som de to nærmeste storbyene. Ålesund er en by som stadig vokser, og innen få år er det antatt at befolkningen vil runde 50 000 innbyggere. Det gjør at Ålesund er den største byen i regionen som ofte bare kalles for Sunnmøre.

Generelt om Ålesund

Ålesund ligger helt ved kysten, men har et noe spektakulært klima i form av både fjorder og fjell. Byen er forholdsvis liten og intim, og har en del godt bevarte bygninger fra 1900-tallet i den ikoniske jugendstilen. Byen er også et slags bindeledd på Vestlandet, som i mange år har livnært seg på fiske, en viktig aktivitet den dag i dag. På sommerstid er Ålesund et attraktivt turistmål, både for norske og utenlandske turister, som først og fremst kommer for å oppleve de mange naturlige attraksjonene.

Historie

alesund-kirkegataSelv om Ålesund har en lang historie, så er det først utover 1800-tallet at man kjenner til stedet som en by. Det var en gang en vakker by der mesteparten av bygningene bestod av trehus, men under en omfattende brann på starten av 1900-tallet ble store deler av byen brent bort. Kun en femtedel av bygningene stod igjen etter bybrannen, som er et av de mørkeste kapitlene i historien. Følgelig har byen i dag et preg av ulike byggestiler, der det meste er bygget i mur, mens noen trebygg fortsatt er godt bevart.

Turist i Ålesund

Turister som reiser til Ålesund ønsker først og fremst å oppleve de mange naturlige attraksjonene som byen og Sunnmøre generelt har å tilby. Geirangerfjorden, som ligger en liten kjøretur fra Ålesund sentrum, er en av de mest besøkte fjordene i Norge. Ålesund har også et omfattende akvariums-anlegg, og har mange tilbud og attraksjoner for barn og familier. Glem heller ikke Ålesund som en vinterdestinasjon, med svært mange gode slalåmbakker nærmest i sentrum av byen. Hotell i Ålesund kan bestilles her

Leave a Reply